De krant het Nieuwsblad zet 100 jaar later het dagboek van soldaat Arthème Decoster uit Glabbeek-Zuurbemde met verschillende artikels in de kijker.
Arthème De Coster (1895 - 1982) uit Zuurbemde liet een dagboek na van zijn jaren aan het IJzerfront in de Eerste Wereldoorlog. Met de lektuur van het dagboek zijn we in april 1918 aangeland. De weken voordien had de compagnie van Decooster de Britten afgelost in het bos van Houthulst. De Glabbeeknaar bezette er post 13 tot Paasdag 31 maart.
- 1 april: Die dag blijven we bij de Victorypost en zorgen er voor de aardappelkarwei.
- 2 april: Met ons peloton in de Papegoedboerderij. 's Avonds trekken we vooruit en ik sta schildwacht aan post 9.
- 3 april: Om 22uur worden we afgelost door de 1ste compagnie. We trekken ons voor wee dagen terug op de rechteroever van de Ieperlee.
- 5 april: We keren voor vier dagen terug naar de vuurlinie en bezetten elke dag een andere post.
- 9 april: Het bataljon wordt ontzet door het 8ste Linie. We gaan naar Boesinghe in barakken.
- 13 april: De hele dag brengen we door op het Lancierhof als weerstandsgroep. 's Avonds komt het 13de ons vervangen. We vertrekken langs Boesinghe, Woesten, Belgishe Leeuw, Eickhoek en West-Vleteren naar het kamp in Norjon (Noyon?).
- 17 april: We verlaten het kamp. De vierde divisie dient een Britse te vervangen. Ons bataljon blijft bij de Ieperlee, links van de stad Ieper om in noodgeval bij te springen. Die dag wagen de Duitsers een uitval maar bij een tegenaanval maken de Belgen 700 krijgsgevangenen. Wij blijven voorlopig ter plaatse.
- 21 april: We vertrekken als voorwacht naar Pittem.
- 25 april: Naar de voorlijn voor drie dagen. De Duitsers beschieten geweldig onze stellingen te Langemark. We betreuren in onze compagnie die dagen vier doden en verschillende gewonden.
- 29 april: Ik draag mijn gewonde kameraad Jozef Van Hemelen naar de hulppost. Het bataljon gaat op rust in een kamp nabij Vlamertinghe.
Bron Het Nieuwsblad online 8/4/18