Overslaan en naar de inhoud gaan

Dit jaar vieren we in onze gemeente maar liefst 50 jaar middenstandstraditie. De middenstandsorganisatie Unizo (NCMV) speelde de voorbije vijftig jaar een belangrijke rol voor alle middenstanders in Glabbeek. In 1969 werd NCMV Hageland (Unizo Hageland) opgericht in de kantoren van het toenmalig bedrijf bouwmaterialen Vicca in de Dorpsstraat 62 te Kapellen (Glabbeek). Notaris Luc Mertens, gewezen burgemeester Jos Vicca, Calixte Vicca, Jules Francen, Marcel Wolfs, Paul Frooninckx, Fred Nolmans, Karel Tweepenninckx, Raymond Capelle en Maurice Polleunis waren de oprichters. De eerste bestuursvergadering ging door in de lokalen van jeugdhuis de Bunker, dat ook dit jaar hun 50-jarig bestaan viert. Wijlen notaris Luc Mertens werd de eerste voorzitter van Unizo Hageland en Jos Vicca bracht het tot arrondissementeel voorzitter van NCMV arrondissement Leuven.

50 jaar middenstand

De eerste activiteiten van de nieuwe afdeling bestonden vooral uit druk bijgewoonde informatieavonden over o.a. de invoering van de BTW, de vestigingsattesten, verkoopstrategie, … later volgde nog de succesvolle tweejaarlijkse handelsbeurzen in de fruitveiling in Glabbeek en kerstmarkten in het oude militair domein langs de Steenbergestraat in Glabbeek. Tijdens de eerste handelsbeurs in 1967 werd de kiem gelegd voor een actieve NCMV-afdeling Glabbeek-Kortenaken. Heel wat prominenten, waaronder toenmalig minister Gaston Geens zakten naar Glabbeek af voor de opening van de handelsbeurs. Op één van de handelsbeurzen kon er zelfs een auto van Opel-garage Dekeyser uit Bunsbeek gewonnen worden.

Ook het toenmalig gemeentebestuur onder leiding van burgemeester Arséne De Coster zag het belang van een sterke middenstandsorganisatie waardoor de gemeente een belangrijke partner werd voor de middenstandswerking.

50 jaar middenstand

Inkomkaart handelbeurs

Affiche handelsbeurs

Op de nieuwjaarsreceptie van Unizo Hageland op vrijdag 25 januari 2019 werd de middenstandsorganisatie door burgemeester Peter Reekmans gehuldigd voor hun 50-
jarig jubileum. Het college van burgemeester en schepenen overhandigde voorzitter Geert Grootjans van Unizo Hageland een oorkonde en medaille voor 50-jaar verdienstelijkheid. Ook gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche van Unizo nationaal zakte voor deze speciale viering af naar onze gemeente.

Unizo Hageland

Unizo Hageland