Overslaan en naar de inhoud gaan

Na de Tweede Wereldoorlog werden er in 1955 Mobilisatiekernen opgericht om over het ganse land snel materiaal en manschappen ‘gemobiliseerd’ te krijgen. Deze Mobilisatiekernen hingen af van de Divisie Mobilisatie van de Binnenlandse Strijdkrachten en was zo één van de grootste militaire eenheden van het land. De Divisie bestond uit circa 1.300 militair- of burgerpersoneel en een 60-tal waakhonden.

De Divisie had als opdracht het voorbereiden en uitvoeren van de eventuele mobilisatie van meer dan 400.000 reservisten binnen 350 reserve-eenheden. De Mobilisatiekernen zelf waren verantwoordelijk voor de organisatie van wederoproepingen, het materiaal en de uitrusting stockeren, onderhouden en bewaken en het personeel beheren. Zij waren meestal samengesteld uit een Staf en vier Depots die ingeplant waren binnen een straal van 25 km rond de Staf.

De Mobilisatiekern MK 29

Ook in onze regio en gemeente werden er vanaf 1955 militaire domeinen aangelegd voor de Mobilisatiekern MK 29. Kapitein-commandant Jean-Baptist Gillaer kreeg begin jaren ’50 de opdracht voor de bouw van het militair domein in Glabbeek, hij was bovendien tot 1968 bevelhebber van de Mobilisatiekern MK 29. De twee militaire domeinen in Glabbeek werden gebouwd op de locatie waar de Belgische strijdkrachten in 1939 het Hulpvliegveld 16 aanlegden. Het hulpvliegveld beschikte over twee start- en landingsbanen van 700 meter lengte met commandopost in het kasteel van Attenrode. Dit hulpvliegveld van de luchtmachtbasis van Goetsenhoven bevond zich tussen de militaire domeinen van Glabbeek en Attenrode-Wever. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het hulpvliegveld 16 in Glabbeek de thuisbasis van het 3de Smaldeel “Hulstblad” van de 2de Groep van het 1ste Regiment van de Belgische Luchtmacht. Nadien werd het vliegveld van Glabbeek tot 1942 gebruikt door de Duitse bezetter, die er een eenheid jachtvliegtuigen stationeerde.

Tussen 1955 en 1989 beschikte de Mobilisatiekern 29 over 5 Depots en een Stafgebouw. De Staf en het 2de Depot werden geïnstalleerd op het nieuw militair domein langs de Steenbergestraat in Glabbeek. De andere Depots van de Mobilisatiekern 29 werden opgericht in het nabije Neerhespen/Landen (Depot 1), Linter (Depot 3), Attenrode-Wever (Depot 4) en Vissenaken (Depot 5). Heel wat jonge mannen uit de streek deden als milicien hun legerdienst in één van deze Depots. De legerdepots en hergroeperingscentra werden afgeschaft in 1989 en de Divisie werd vanaf 1994 door de afschaffing van de dienstplicht ontbonden. Het militair domein in de Steenbergestraat van Glabbeek met het Depot MK 29/2 en het Stafgebouw was operationeel van 1956 tot 1989. En het militair domein in de Torenstraat in Attenrode-Wever MK 29/4 werd zelfs gebruikt door defensie tot 2008. Nadat het militair domein in Glabbeek gesloten werd, kocht de gemeente Glabbeek het militair domein aan de Steenbergestraat in de jaren ’90 voor 20 miljoen Belgische Frank (500.000 euro) aan. Het voormalig militair domein werd een gemeentelijk domein waar onder andere de dienst openbare werken, het gemeentelijk containerpark en het OCMW gehuisvest werden. Vanaf 2018 ondergaat dit gemeentelijk domein een grondige renovatie en kwam er op deze locatie de gemeentelijke evenementenhal Hangaar 44, een speeltuin, een skatepark, een verkeerspark, een opslagloods voor de verenigingen en één loods wordt verhuurt aan de stad Leuven. Tussen 2018 en 2019 werden er 5 voormalige legerloodsen asbestvrij gemaakt en gerenoveerd en 4 legerloodsen worden afgebroken. In 2020 start op een gedeelte van het domein de bouw van een gezondheidscampus. En het voormalig militair domein van Attenrode-Wever Depot MK 29/4 werd tot 2016 nog regelmatig gebruikt voor oefeningen van de politiezone Hageland, de federale politie en defensie. Onder andere de Special Forces, het Bataljon Istar, Logistieke eenheden, Transmissietroepen en het Bataljon Bevrijding 5de linie uit Leopoldsburg hielden er militaire maneuvers. In 2018 werd het militair domein van Attenrode door defensie verkocht aan een Luxemburgs bedrijf en kreeg ruimtelijk de inkleuring als recreatiegebied.

Militaire domeinen

Bronnen: Defensie en burgemeester Peter Reekmans
Foto’s: Familie Gillaer, gemeente Glabbeek en Dries Arnauts