Overslaan en naar de inhoud gaan

Artheme de coster

De Duitse soldaten veroverden bijna heel België op een klein hoekje in het westen van ons land na. Daar in de Westhoek, achter de Ijzer, verzamelden duizenden soldaten om het Duitse leger tegen te houden. En doordat het Belgisch leger de Ijzervlakte liet onderstromen door de sluizen van het zeekanaal Nieuwpoort-Veurne te openen, konden de Duitsers niet verder oprukken. Gedurende vier jaar werd hier een frontlijn van dertien bij zes kilometer in stand gehouden en een stellingenoorlog vanuit de loopgraven gevoerd. Eén van die soldaten was korporaal Arthème De Coster uit Zuurbemde, die als oorlogsvrijwilliger naar het Ijzerfront trok en tussen 2 februari 1915 tot 28 augustus 1918 een oorlogsdagboek bijhield.

Artheme de costerZijn oorlogsverhaal begint in februari 1915, toen hij uit Zuurbemde als 20- jarige oorlogsvrijwilliger vertrok om met het Belgisch leger te gaan vechten voor het vaderland tegen de Duitse bezetter. Via het Kempense Dessel belandde hij in het Nederlandse dorp Goirle (Nieuwkerke), waar ook notaris Mertens uit Glabbeek als vluchteling zat.

Van hieruit ging zijn tocht verder via Breda en Dordrecht naar Rotterdam . En op 8 februari 1915 voer hij af naar het Engelse Hull, met de trein ging hij naar Londen waar hij zijn soldatenuitrusting kreeg. En in Southampton scheepte hij in voor een oversteek naar Le Havre. Daarna ging de tocht verder per spoor naar Cherbourg en Octeville in Frankrijk. Op 15 februari startte zijn opleiding als soldaat om op 10 oktober 1915 naar het Ijzerfront te vertrekken, waar hij ondergebracht werd bij de 4de compagnie, 1ste batterij van het 11de Linieregiment. Hij diende op heel wat locaties in de loopgraven en werd ook eens enorm ziek, waardoor hij tussen eind 1915 en de eerste maanden van 1916 in het hospitaal in Calais verbleef.

Na zijn herstel belandde hij opnieuw in het slijk en tussen het ongedierte in de loopgraven. Op 31 mei 1917 kreeg zijn voorpost het bezoek van Koning Albert I en twee generaals. Maar hij vergat nooit 12 juni 1917 toen hij enorm veel geluk had. Die dag bestookten de Duitsers hun stelling met zwaar geschut en ontplofte er een obus op amper 10 meter van hem waarbij de brokstukken afketsten tegen zijn helm.

Groepsfoto

Korporaal Arthème De Coster tijdens WO I Arthème De Coster (bovenste rij, vierde van links) met enkele strijdmakkers op 4 augustus 1916

Bezoek Albert I

Bezoek van Koning Albert I aan het loopgravencomplex Dodengang in Kaaskerke

Bladzijde uit het dagboek

Een bladzijde uit het in het Frans geschreven dagboek over de periode van 1 tot 6 december 1915

Bronnen en foto’s: Familie De Coster, Heemkundige Kring Glabbeek, Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis Brussel, defensie en Gemeente Glabbeek