Overslaan en naar de inhoud gaan
De gemeente Glabbeek gaat na de kerk van Zuurbemde (16de eeuw), ook de kerk van Bunsbeek (12de eeuw) renoveren

Momenteel is de gemeente Glabbeek de beschermde kerk (uit de 16de eeuw) en kerkhofmuur van Zuurbemde aan het renoveren, waarvan de werken klaar zullen zijn tegen de zomer van volgend jaar. Na de zomer van 2024 gaat de gemeente aansluitend onmiddellijk van start met de renovatie van de kerk (die al dateert uit de 12de eeuw) en kerkhofmuur van Bunsbeek. Beide beschermde kerken worden trouwens gerenoveerd met maar liefst 80% Vlaamse erfgoedsubsidies, waardoor we alweer ruim 950.000 euro subsidies voor het einde van deze legislatuur naar ons dorp konden halen. En begin volgend jaar gaat de gemeente ook van start met de verbouwing van de niet-beschermde kerk van Glabbeek tot één van de allereerste woonkerken in Vlaanderen.

Op de gemeenteraad van donderdag 16 november staat het aanbestedingsdossier voor de kerk van Bunsbeek ter goedkeuring. De beschermde toren van de Sint-Quirinuskerk van Bunsbeek werd gebouwd in de 12de eeuw. Het gotische koor in zandsteen is in laatgotiek van de 15de eeuw. In 1735 werden de zijportalen afgebroken en vernieuwd, de zijkoren werden toen versmald en het portaal is neoclassicistisch (einde 18de eeuw). De kostprijs voor de renovatie van de kerk van Bunsbeek is geraamd op 861.018,55 euro en we financieren dit met 688.814,84 euro Vlaamse erfgoedsubsidies en 172.203,71 eigen middelen van de gemeente. De start van de werken is voorzien in de zomer van volgend jaar en de werken zullen ruim 9 maanden duren.

Glabbeek is nu eenmaal een kerkendorp dat letterlijk ontstaan is in al onze deelgemeenten rond de kerktoren. Het conserveren van kerkelijk erfgoed heeft voor het huidig gemeentebestuur niets te maken met al dan niet gelovig of niet-gelovig zijn. We investeren als gemeentebestuur bewust in het conserveren van heel wat waardevolle gebouwen in onze gemeente en met de renovatiedossiers van deze twee beschermde kerken zorgen we dat we voor het einde van deze legislatuur hiervoor alweer een fors bedrag aan Vlaamse subsidies naar onze gemeente kunnen halen. Want zonder deze Vlaamse subsidies zouden we als kleine gemeente deze forse investeringen in ons kerkelijk erfgoed niet kunnen realiseren.

Historische informatie:

De Sint-Quirinuskerk van Bunsbeek was volgens een oorkonde van 1178 bezit van de abdij van Heylissem. De toren ontstond in de 12de eeuw en is voorzien van schietgaten in de muren. Het gotische koor in zandsteen is in laatgotiek van de 15de eeuw. In 1735 werden de zijportalen afgebroken en vernieuwd, de zijkoren werden versmald en het portaal is neoclassicistisch (einde 18de eeuw). De apsis is driehoekig met drie traveeën en bezit glasramen uit 1891-1895.